Europski matematički kup

Europski matematički kup (skraćeno EMC) srednjoškolsko je matematičko natjecanje koje je udruga MNM pokrenula 2012./2013. godine za svoje učenike i nastavlja ga organizirati u suradnji s raznim divnim profesorima i studentima koji nam pomažu u međunarodnoj organizaciji natjecanja. Natjecanje je veoma korisno jer bez kvalifikacijskog procesa pruža svim zainteresiranim učenicima priliku da svoje znanje provjere i potvrde na međunarodnoj razini. Prije nekoliko godina natjecanje je prešlo granice Europe te se tako 2022. održavalo u više od 30 zemalja svijeta. EMC se obično održava u prosincu, a u Hrvatskoj natjecanje provodimo u Zagrebu.

Nakon natjecanja lokalni organizatori šalju scanove učeničkih rješenja u Zagreb na ocjenjivanje. Službeni rezultati objavljuju se na web stranici u najkraćem mogućem roku nakon ocjenjivanja svih radova.

EMC je prvenstveno namijenjen srednjoškolcima, no dobrodošli su i izvrsni osnovnoškolci koji se žele natjecati. Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije:

  • Junior (učenici mlađi od 17 godina na dan natjecanja i koji nikada nisu bili na IMO-u)
  • Senior (ostali srednjoškolci ili izvrsni učenici osnovnih škola).

Učenik koji zadovolji kriterije za natjecanje u juniorskoj kategoriji može odabrati natjecanje u seniorskoj kategoriji. 

Trajanje natjecanja za obje kategorije je 4 sata. Unutar tog vremena učenici pokušavaju riješiti 4 zadatka, po jedan iz sljedećih područja: algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Pokušavamo razvrstati probleme prema težini.

Po uzoru na pravila drugih međunarodnih natjecanja kao što je IMO, jedina dopuštena pomagala na natjecanju su pribor za pisanje i geometrijski pribor. Zabranjena je uporaba formula, kalkulatora, kutomjera i drugih instrumenata.

Što se tiče potrebnog znanja, zadaci su slični IMO zadacima, iako su zadaci juniorske kategorije obično elementarniji i zahtijevaju manje znanja.

12. Europski matematički kup održavao se od 9. do 17. prosinca 2023.
U Hrvatskoj se natjecanje održavalo u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Varaždinu 16.12.2023. od 10:00 do 14:00. Prijave za sve lokacije su dostupne ovdje, a bile su otvorene do 14.12.2023. do 23:59.

Više informacija o ovom jedinstvenom natjecanju možete naći na zasebnoj stranici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *