O nama

English/Hrvatski

Udruga Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić" nastala je kao svojevrsno spajanje matematičkih grupa u XV. i V. gimnaziji, koje su tradicionalno organizirane već dugi niz godina, a koje su vodili uglavnom bivši vrhunski natjecatelji iz tih škola, studenti FER-a ili PMF-a. Voditelji tih grupa su početkom školske godine 2008./2009. odlučili zajedničkim snagama organizirati i unaprijediti rad s nadarenima te su osnovali udrugu sa sljedećim idejama:

Misija
• primijeniti novi pogled na rad s mladim nadarenim matematičarima koji se temelji na inovativnim idejama, mladim ljudima i prijateljstvu.

Ciljevi
• poticanje učenika na rad i razvoj matematičkog talenta,
• napredno matematičko obrazovanje i priprema mladih nadarenih matematičara za natjecanja iz matematike,
• povezivanje mladih matematičara u Hrvatskoj,
• promocija matematike kao znanosti u Hrvatskoj i širenje svijesti o ulozi matematike u modernom društvu,
• suradnja s nadležnim institucijama radi poboljšanja i restrukturiranja obrazovnog sustava,
• suradnja sa sličnim organizacijama u inozemstvu radi promocije matematike na međunarodnoj razini.

Matematičko obrazovanje u Hrvatskoj ima mnogo prostora za napredak na svim razinama. U osnovnim i srednjim školama poticanje interesa za matematiku nije sustavno, već često ovisi isključivo o dobroj volji učitelja i profesora. Zbog toga se nerijetko događa da učenici koji bi se rado aktivnije bavili matematikom ne dobiju dovoljnu podršku na vrijeme. Također, česte su situacije za koje možda i nije moguće pronaći sustavna rješenja, već je jednostavno potrebno uložiti dodatan trud. Primjerice, napredak najboljih učenika ponekad biva značajno usporen jer ne postoji nitko tko bi usmjeravao njihov rad i potencijal. Upravo ovakav "prazan prostor" htjeli bismo ispuniti djelovanjem u udruzi MNM "Marin Getaldić".

Članovi udruge su vrhunski bivši natjecatelji, danas uglavnom studenti FER-a ili PMF-a koji rad s učenicima shvaćaju kao strast i veselje. Posebnost naše udruge leži upravo u tome što s učenicima rade mentori koji ih najbolje razumiju jer su i sami prošli isti put. Osim ljubavi prema matematici i velikog znanja, svim članovima je zajednička i želja da to znanje podijele s drugima. Sav rad u udruzi je volonterski, što je i svojevrsna garancija kvalitete: veliki trud potreban za provođenje brojnih aktivnosti udruge ne bi nikada bio uložen da nije intrinzično motiviran.

Sve ovo se ogleda u našim aktivnostima gdje se prijateljstvo među članovima udruge i ljubav prema zajedničkom pozivu istovremeno odražavaju u neformalnoj i opuštenoj atmosferi, ali i ozbiljnom radu. Najveća prednost udruge je da svi njezini članovi uživaju u matematici i aktivnostima koje kroz udrugu obavljaju. Među članovima postoji jedna snažna pokretačka sila koja nas tjera naprijed, više, jače, bolje i sigurni smo da će naši budući uspjesi višestruko opravdati sav uložen trud.

Bilten koji smo izradili povodom 10. rođendana MNM-a možete vidjeti ovdje.

Po kome smo dobili ime?

Naša udruga nosi ime jednog od najvećih hrvatskih znanstvenika, Marina Getaldića.  Rođen u Dubrovniku 1568. godine,  Getaldiću je najveća strast, baš kao i članovima udruge, bila matematika. Getaldić se stoga uskoro pojavljuje kao pionir algebraizacije geometrije. Njegove priloge geometriji citirali su svjetski priznati Christian Huygens i Edmond Halley. Interesi su ga doveli na put pun inovacija. Intenzivno se bavio građenjem različitih fizičkih instrumenata, kao što je, primjerice, refraktorski teleskop. Konstruirao je parabolično ogledalo promjera 2/3 m, koje se danas čuva u Pomorskom muzeju u Londonu. Baš kao što su Getaldićeve inovacije bile ono što ga je dovelo na glas uglednog znanstvenika, udruga Mladi nadareni matematičari nastoji primijeniti nove ideje u radu i pristupu nadarenim pojedincima te pokazati svjetskoj zajednici da u Hrvatskoj žive mladi učenici spremni na ravnopravno natjecanje sa svojim svjetskim kolegama. Tijekom boravka u Padovi Getaldić se upoznao s Galileom Galilejem, te se s njime nastavio redovno dopisivati. Svoje najpoznatije radove, „Neki stavovi o paraboli“ i „Unaprijeđeni Arhimed“, objavio je 1602. godine. Utjecaj i znanja širio je u velikom dijelu tadašnjih stručnih krugova. Prijateljevao je i s francuskim matematičarom F. Viéteom koji mu je dao da neka njegova djela pripremi za tisak te time iskazao divljenje Getaldićevu talentu. Činjenica kako mu je ponuđeno mjesto profesora matematike na Sveučilištu u Louvainu u Belgiji, tada jednom od najcjenjenijih sveučilišta Europe, pokazuje njegovu znanstvenu reputaciju.
O Getaldićevom utjecaju govore i pisma talijanskog znanstvenika Buratinija, prema kojima je Dubrovnik imao teleskop prije nego ga je Newton otkrio. Vrlo je vjerojatno da ga je konstruirao Marin Getaldić. Poput Getaldića, i članovi udruge, osim što rade na popularizaciji znanosti, iza sebe žele ostaviti naslijeđe koje će oblikovati rast i razvoj na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini te dati svoj doprinos izgradnji društva znanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *