MatKo 2023.

Više detalja o MatKo 2023. i sadržaje projekata i učeničkih radova možete pronaći u Biltenu.

Matematička konferencija za učenike 2023. održala se u Učeničkom domu Srednje škole "Braća Radić" Kaštel Štafilić od 17. do 21. kolovoza 2023. Na ovogodišnjoj konferenciji sudjelovali su učenici od završenog 7. razreda osnovne škole do učenika završenih razreda srednje škole iz cijele Hrvatske; različitog predznanja i natjecateljskog iskustva. 

Prijepodneva na Konferenciji bila su rezervirana za rad na projektima (ukupno 12 sati) u grupama od 3 do 6 učenika koji su podijeljeni po dobi, predznanju i interesima. Svaki učenik sudjelovao je na jednom projektu, a na ovogodišnjoj su Konferenciji bila ponuđena sveukupno četiri projekta. Poslijepodne smo održali 2 miniprojekta, aktivnost vrlo sličnu projektima, samo kraćeg trajanja. 

Matematička konferencija naša je prva aktivnost na kojoj smo dali priliku i učenicima da nešto pripreme i prezentiraju. Kao i na "pravim" konferencijama, učenici su mogli prijaviti temu koju su potom detaljnije istražili i pripremili izlaganje. Na taj smo način htjeli potaknuti učenike na samostalno istraživanje teme koja ih zanima, naravno uz ponuđenu pomoć i savjet mentora.

Kao popularno-znanstvenu predavačicu ugostili smo Ninu Kamčev. Tema Nininog istraživanja su uglavnom grafovi (mreže) i vjerojatnosne metode u teoriji grafova, a na Konferenciji je održala predavanje pod naslovom Moć vjerojatnosti - randomizirani algoritmi i pseudoslučajnosti.

Kako sudionicima Konferencije ne bi bilo dosadno, svake večeri organizirali smo i neke malo drugačije aktivnosti. Prvi smo se dan svi bolje upoznali kroz igre upoznavanja, otvorili Konferenciju i raspravili neke ozbiljnije teme tijekom Okruglog stola. Drugu večer zabavili smo se uz kviz, a treću večer slušali smo popularno-znanstveno predavanje. Četvrte smo večeri nažalost morali završiti i zatvoriti Konferenciju, a sve su grupe naučeno prezentirale ostalim sudionicima. Osim toga, tijekom cijele konferencije igrala se i strateška igra Blotto!

Velike zahvale svima koji su prepoznali naš rad i nesebično nam pomogli u organizaciji Matematičke konferencije! Nadamo se da se vidimo dogodine!