Marinada

Prošlogodišnja jubilarna 10. Marinada održala se 1.10.2023. od 10:00 do 20:00 na platformi Školjka.

Prijave i natjecanje: https://www.skoljka.org/marinada23/

Jesen je počela i škola vam već lagano dosađuje. U vašim mislima marinira se želja za matematičkim izazovom. Kako ispuniti ovo vrijeme na zabavan način koji će upregnuti vaše sive stanice? Nudimo vam savršenu priliku za prijateljsko druženje uz šarolike matematičke zadatke - lagane i teške, obične i neobične; neki kratki i slatki, neki izazovni i poučni. Skupi ekipu i pridruži nam se i ove jeseni na jedinstvenom matematičkom natjecanju: Marinadi!

Marinada je online natjecanje iz matematike u organizaciji MNM-a povodom obljetnice rođenja hrvatskog matematičara i fizičara Marina Getaldića po kojem je naša udruga i dobila ime. U njegovu čast ovo natjecanje održavamo još od 2014. godine, i to online, zadnje nedjelje u rujnu ili prve nedjelje u listopadu, u trajanju od 10 do 20 sati. Unutar tih 10 sati timovi rješavaju zadatke koje smo im pripremili i bore se za što bolji ukupni rezultat.

Natjecanje se sastoji od stotinjak matematičkih zadataka s odgovorom kratkog tipa, a natječe se u timovima do tri člana. Zadaci obuhvaćaju raznorazne teme poput prebrojavanja, suma, optimizacije, nejednakosti, nizova, grafova, logičkih zadataka, geometrije i mnogih drugih tema, a podijeljeni su u nekoliko kategorija. Unutar svake kategorije zadaci su otprilike poredani po težini koja varira od laganih pa sve do vrlo teških zadataka.

Usmjereni su uzrastima od otprilike 7. razreda osnovne škole pa nadalje, čak i onima koji su davno završili srednju školu! Svi rješavaju iste zadatke i ima po nešto za svakoga. Konkurencija je šarolika, a često nam se pridružuju i timovi iz drugih država.

Nisu svi zadaci vidljivi na početku natjecanja. Zadaci se pojavljuju postepeno tijekom natjecanja. No, kako bi natjecanje bilo pristupačnije što većem broju natjecatelja, svi su zadaci dodani u prvoj polovici natjecanja, tj. do 15h.

 

Pravila natjecanja

 • Za registraciju tima potrebno je imati barem jedan račun na Školjci.
 • Natjecanje se sastoji od većeg broja zadataka koji su podijeljeni u lance, s najviše 5 zadataka po lancu.
 • Za svaki lanac, na početku natjecanja je dostupan samo prvi zadatak. Točnim rješavanjem tog zadatka, otključava se drugi zadatak, čijim se rješavanjem otključava treći itd.
 • Na početku natjecanja je dostupan samo dio lanaca, dok se s vremenom pojavljuju drugi.
 • Svaki zadatak nosi 1 bod.
 • Ukoliko tim točno riješi sve zadatke nekog lanca, dobit će određen broj bonus bodova, naznačen pored samog lanca.
 • U zadacima se kao rezultat traži broj, riječ, niz brojeva ili slično. Format rezultata će biti detaljno opisan u tekstu zadatka.
 • Svaki tim ima 3 pokušaja da riješi zadatak. Ukoliko tim pošalje 3 netočna rezultata za neki zadatak, više ne može dobiti bodove na tom zadatku, ali mu se omogućuje pristup sljedećem zadatku u tom lancu ako postoji. Također, tim gubi mogućnost dobivanja bonus bodova za taj lanac.
 • Većina zadataka je osmišljena tako da ih se može riješiti korištenjem papira i olovke, ali će za neke možda biti potrebno korištenje kalkulatora, računala ili sličnog.
 • Tijekom natjecanja je zabranjena komunikacija s drugim timovima u cilju razmjene ideja, rješenja ili rezultata, tekstova zadataka ili sličnog. Zabranjeno je varanje i u bilo kakvom drugom obliku.

   

Upute i zadatke s Marinade 2023. godine možete pronaći ovdje https://www.skoljka.org/marinada22/, a prethodne godine ovdje https://www.skoljka.org/competition/.

Dvoumiš se? Savjetujemo ti da probaš i shvatiš to kao jednu matematičku razbibrigu. Ako se usput u tvom timu probudi natjecateljski duh, sve je moguće!

Pozivamo i profesore da ovu našu aktivnost predlože svojim učenicima.