Marinada

Ovogodišnja jubilarna 10. Marinada održat će se 1.10.2023. od 10:00 do 20:00 na platformi Školjka.

Prijave i natjecanje: https://www.skoljka.org/marinada23/

Marinada je online natjecanje iz matematike u organizaciji MNM-a povodom obljetnice rođenja hrvatskog matematičara i fizičara Marina Getaldića, a održava se već dugi niz godina zadnje nedjelje u rujnu ili prve nedjelje u listopadu od 10 do 20 sati.

Natjecanje se sastoji od stotinjak matematičkih zadataka s odgovorom kratkog tipa, a natječe se u timovima do tri člana.

Zadaci obuhvaćaju teme poput prebrojavanja, suma, optimizacije, nejednakosti, nizova, grafova, logičkih zadataka, geometrije i mnogih drugih tema, a podijeljeni su u nekoliko kategorija. Unutar svake kategorije, zadaci su otprilike poredani po težini, koja varira od laganih do vrlo teških.

Nisu svi zadaci vidljivi na početku natjecanja. Zadaci se pojavljuju postepeno tijekom natjecanja. No, kako bi natjecanje bilo pristupačnije što većem broju natjecatelja, svi zadaci će biti dodani u prvoj polovici natjecanja, dakle do 15h.

 

Pravila natjecanja

  • Za registraciju tima potrebno je imati barem jedan račun na Školjci.
  • Natjecanje se sastoji od većeg broja zadataka koji su podijeljeni u lance, s najviše 5 zadataka po lancu.
  • Za svaki lanac, na početku natjecanja je dostupan samo prvi zadatak. Točnim rješavanjem tog zadatka, otključava se drugi zadatak, čijim se rješavanjem otključava treći itd.
  • Na početku natjecanja je dostupan samo dio lanaca, dok se s vremenom pojavljuju drugi.
  • Svaki zadatak nosi 1 bod.
  • Ukoliko tim točno riješi sve zadatke nekog lanca, dobit će određen broj bonus bodova, naznačen pored samog lanca.
  • U zadacima se kao rezultat traži broj, riječ, niz brojeva ili slično. Format rezultata će biti detaljno opisan u tekstu zadatka.
  • Svaki tim ima 3 pokušaja da riješi zadatak. Ukoliko tim pošalje 3 netočna rezultata za neki zadatak, više ne može dobiti bodove na tom zadatku, ali mu se omogućuje pristup sljedećem zadatku u tom lancu ako postoji. Također, tim gubi mogućnost dobivanja bonus bodova za taj lanac.
  • Većina zadataka je osmišljena tako da ih se može riješiti korištenjem papira i olovke, ali će za neke možda biti potrebno korištenje kalkulatora, računala ili sličnog.
  • Tokom natjecanja je zabranjena komunikacija s drugim timovima u cilju razmjene ideja, rješenja ili rezultata, tekstova zadataka ili sličnog. Zabranjeno je varanje i u bilo kakvom drugom obliku.

 

Upute i zadatke s Marinade 2022. godine možete pronaći na linku.