Náboj Junior

Pozivamo sve male znanstvenike da se okušaju u ovom posebnom izazovu, spoju matematike i fizike! Naboj Junior međunarodno je natjecanje iz matematike i fizike osmišljeno za timove od 4 učenika 7. i 8. razreda osnovne škole.

Natjecanje je zanimljivo i dinamično te je kao takvo idealno za ovaj uzrast. Traje 120 minuta. Na početku, svaki tim dobit će 6 zadataka. Kada tim točno riješi neki zadatak, dobit će novi. Tim koji riješi najviše zadataka unutar vremena odnijet će pobjedu!

Zadaci su poredani po procjeni njihove težine. Zahvaljujući tome, natjecanje je pristupačno svim učenicima, onima koji nemaju iskustva u natjecanjima i htjeli bi se uključiti u taj svijet, kao i onima koji su već osvajali medalje na olimpijadama.

Posebnost ovog natjecanja leži i u tome da su zadaci značajno drukčiji od školskih zadataka koji su uglavnom osmišljeni kako bi učenici naučili koristiti formulu ili vježbali neku već viđenu metodu. Naboj Junior potiče kreativno razmišljanje te objedinjuje razne ideje i područja matematike i fizike. Nagrađuje one koji razmišljaju izvan okvira, što je osnova ovih dviju znanosti te će učenicima ovo zasigurno biti jedno poučno iskustvo.

Uspjeh na natjecanju ne ovisi samo o individualnim mogućnostima svakog natjecatelja, već i o njihovoj uspješnoj suradnji. Timski rad jedna je od vještina koja je u svijetu znanosti izniman adut, a učenicima omogućava razmjenu ideja i zajednički pronalazak puta do rješenja pri čemu uče jedni od drugih. Osim jačanja timskog duha te kreativnog i logičkog razmišljanja, cilj natjecanja je i privući natjecatelje ljepotama matematike i prirodnih znanosti.

Naboj Junior održava se u hibridnom obliku. Češka, Poljska, i Slovačka natjecanje će održati u originalnom kontaktnom formatu. Lokacije natjecanja vode volonteri, učenici srednjih škola i studenti. Francuska, Nizozemska i Španjolska će, kao i Hrvatska, održati natjecanje online. Najbolji timovi na svakoj lokaciji dobit će diplome i nagrade.

Zadaci su isti na svim lokacijama i državama (naravno, do na prijevod) kako bi se učenici mogli usporediti s međunarodnim vršnjacima. Zbog toga je ovo savršena prilika da učenici steknu samopouzdanje u svoje vještine i odmjere snage s brojnim mladim natjecateljima iz brojnih preostalih europskih zemalja, a mnogima ovo može biti i prva prilika za međunarodno natjecanje. 

Prošle godine održalo se 24.11.2023. od 10:00 do 12:00, a podatke za 2024. godinu objavit ćemo čim budu finalizirani. Timove prijavljuju nastavnici matematike ili fizike.

Svi mladi matematičari i fizičari 7. i 8. razreda dobrodošli su na ovo posebno natjecanje gdje će moći svoje znanje iskoristiti na sasvim nov način i usput proširiti vidike! Pozivamo i profesore matematike i fizike u osnovnim školama da svojim učenicima predstave ovo natjecanje i prijave ih 🙂

Više o samom natjecanju možete pronaći na: https://junior.naboj.org/hr/hr/