Ljetni kamp

Web: http://kamp.mnm.hr

Prijave će uskoro biti otvorene: prijavnica

Kaštel Štafilić, 9. - 16. kolovoza 2024.

Da se ne biste dosađivali za vrijeme ljetnih praznika, svake godine (od 2010.) organiziramo Ljetni kamp mladih matematičara. Na Ljetni kamp su pozvani svi zainteresirani učenici od 7. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole.

Na Kampu se za polaznike svaki dan održavaju interaktivna predavanja vezana uz razna područja matematike s ciljem upotpunjavanja matematičkog znanja, priprema za natjecanja te upoznavanja s novim područjima matematike. Osim pohađanja predavanja, učenici u manjim grupama pod vodstvom mentora rade na projektima kroz koje upoznaju raznolike praktične primjene matematike. Neke od tema su motivirane primjenama iz ostalih grana znanosti poput fizike i biologije, neke su slične gradivu koje će učenici jednog dana raditi na fakultetu, dok su ostale teme pravi primjeri zadataka s kojima se u svom poslovanju susreću naši sponzori - po nešto za svakoga. Svake godine na Kampu ugošćujemo i dva do tri ugledna hrvatska znanstvenika koji svojim popularno-znanstvenim predavanjima otvaraju polaznicima nove poglede na primjene matematike u znanosti.

Dino i Mestar
Zvuči kao dosta posla za tjedan dana, no ipak nalazimo i više nego dovoljno vremena za razonodu. Tokom kampa održava se i niz aktivnosti kojima je cilj zabava i druženje - izleti, kvizovi, matematički reli, ples, plivanje i (masovne) društvene igre samo su neke od njih. Jako nam je bitno da učenici imaju priliku družiti se i steći nova poznanstva i prijatelje s kojima dijele ljubav prema matematici (ili palačinkama).

O značaju kampa kao jedne od glavnih MNM aktivnosti govori i to da je iz godine u godinu odaziv sve veći, kao i kvaliteta sadržaja koju nudimo našim učenicima. Posebno nam je drago što na Ljetnom kampu sudjeluje velik broj učenika koji nisu iz velikih gradova te na taj način mogu dobiti iste prilike kao svoji kolege. Ovo su neki od komentara na Ljetne kampove:

  • Na ljetnom kampu MNM-a mi se svidjelo to što sam napokon upoznala ljude koji imaju slične/iste interese kao i ja, koji vole učiti i s kojima mogu razgovarati i o zadacima, a ne samo o nekim općenitim temama.
  • Mentori su bili odlični, uvijek prijateljski raspoloženi, vrlo pristupačni i strpljivi, odgovarali su nam na sva pitanja i pomagali kad god bismo imali neki problem. Svi mentori su nas poticali na samostalno traženje rješenja i nisu nam odmah otkrivali odgovore, a svakome tko bi ih pitao ponaosob bi provjerili zadatak ili mu pomogli.
  • Na kampu mi se svidjelo to što sam upoznao djecu koja razmišljaju poput mene i naučio nešto novo oko čega se mogu hvaliti kući ili u školi. Nadam se da mogu nekome prenijeti ovo znanje koje sam dobio na kampu.
  • Svidjelo mi se što sam na projektu naučila neka područja matematike koja u školi i na pripremama za natjecanje nisam, a i ako su postojala onda bi se to obično obradilo u jednom predavanju. Smatram da je kamp odlična prilika da se održe predavanja o nekim temama kroz više sati kako bi se ušlo u dubinu teme i bolje shvatilo jer inače kod takvih nekih predavanja djeca ih čuju jednom i vrlo često brzo zaborave i poslije ne znaju to iskoristiti.
  • Predavanja su mi se općenito jako svidjela, mislim da su bila vrlo korisna i poučna te su mi dala dodatnu motivaciju za daljnje bavljenje matematikom i pripremanje za natjecanja.
  • Jedina mana kampa je što ne traje duže.

Dosadašnji ljetni kampovi održani su u raznim hrvatskim gradovima: Pazinu, Novom Vinodolskom, Ogulinu, Zadru i Kaštel Štafiliću. Stalno smo u potrazi za novim lokacijama, pa ako imate prijedloge za nove domaćine ili ako baš vaš grad ima učenički dom u koji stanu naši brojni učenici i aktivnosti, javite nam se na mnm@mnm.hr!

Više o Ljetnom kampu (i Zimskoj školi) možete pročitati na zasebnoj stranici na kojoj možete vidjeti kako je to izgledalo prethodnih godina. Također možete naći knjige ispunjene raznim predavanjima koje možete uvrstiti među svoje materijale za vježbu. Radujemo se vašim prijavama! Možda baš sljedeći Ljetni kamp bude prekretnica na vašem matematičkom putu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *