Šokantno: Matematika od iduće godine više neće biti obavezan predmet!?

Komisija UNESCO-a je rano jutros poslala preporuku svim ministarstvima obrazovanja u svijetu s naslovom: “Matematika je teška i nepotrebna”. U preporuci se između ostalog navodi:

“(...)
Analizirajući najnoviju globalnu studiju o uspjehu učenika srednjih škola, uvidjeli smo da učenicima najveći problem predstavlja upravo matematika. Njih 13% odustaje od srednje škole jer ne mogu shvatiti komplicirane trigonometrijske formule ili logaritme. Odmah smo osnovali povjerenstvo koje je donijelo sljedeće zaključke:
1. Nastava matematike je preteška za većinu učenika srednjoškolske dobi.
2. Znanje matematike je nepotrebno, jer sve formule danas mogu izračunati programi poput Wolfram Mathematice ili GeoGebre.
Zbog navedenih razloga, predlažemo:
1. Matematiku izbacite iz redovnog programa srednjih škola. Ponudite je učenicima kao izborni predmet.
2. Sve nastavnike matematike preškolujte za nastavnike informatike.
(...)”

Za komentar smo upitali ministra prosvjete, obrazovanja i športa koji nam je kratko izjavio: “Da, dobili smo preporuku. Već smo izradili novi nacionalni kurikulum i poslali ga u proceduru. Od iduće godine matematika neće više biti obavezan predmet u srednjim školama. Sigurni smo da će učenici tu odluku dočekati s oduševljenjem”.

Reakcije na vijest bile su podijeljene. “To je katastrofa, matematika je jedan od temeljnih predmeta. Stvorit ćemo narod pastira!” - upozorila je Jasenka Koroš, ravnateljica XIX. gimnazije u Zagrebu.

Učenici, pak, imaju drugačije reakcije: “Čuli smo vijest i cijeli razred je jako sretan. Iduće godine imat ćemo puno više vremena za stvari koje nas zanimaju, umjesto da štrebamo zadatke i učimo napamet glupe formule koje nam neće trebati u životu. Samo dvoje ljudi iz razreda će uzeti matematiku kao izborni predmet.” - komentirala je Ana iz 3. c razreda I. gimnazije.

Očekivano, učitelji matematike su nezadovoljni: “Kako oni misle da ja predajem informatiku sad? Pa nemam ni račun na Facebooku!” - čulo se jutros sa svih strana. Neki učitelji najavljuju i prosvjede. Učenici im se neće pridružiti.

Nacionalna strategija rasterećenja učenika je upisala još jednu pobjedu. Ministar najavljuje nove odluke vezane uz olakšanje nastave matematike i u osnovnim školama. Također, bit će ukinuti i još neki predmeti u srednjim školama, no o detaljima nije htio govoriti. Kako će se to odraziti na uspjeh naših učenika na tržištu rada i u životu, vrijeme će pokazati.

Preporuka UNESCO-a digla je veliku buru i u svjetskoj javnosti, a samo nekoliko sati nakon njezine objave, dionice tvtke Texas Instruments pale su za 10%. Iz neslužbenih izvora saznajemo da će i većina ostalih država uvažiti preporuku svjetskog autoriteta u području edukacije.